Terapia familială

Terapia familiei.
Este o abordare terapeutica având la baza fragmente de teorie psihanalitica, teoria sistemelor, terapia existențială. Acest tip de terapie e organizat în jurul dialecticii individuale-apartenență, creativitate și adaptare. Sănătatea spiritului de grup al familiei este atinsa prin experiențe de viata non-raționale de bucurie și suferință, producătoare de schimbate.
Terapia familiei este singura terapie care utilizează bine conceptul co-evoluție, și în care respectul față de viata pacientului este premergător în luarea deciziilor. Totul se face împreună cu pacientul, în acord cu dorințele sale, utilizând resursele creative pe care familia sau alte persoane semnificative din viata pacientului le-ar putea aduce. Indiferent de formulele pe care le cunoaște astăzi viata de familie, dinamica cu transformările care au loc în sânul acesteia reprezinta izvorul nesecat din care apar și se dezvolta bucuria sau suferința indivizilor, eficienta sau ineficientelor, adaptarea sau neadaptarea la cerințele societății.

Familia este contextul în care evoluează individul pe tot parcursul vieții sale, iar consecințele unei funcționalități deficitare se reflecta întotdeauna negativ în starea de sănătate psihica și somatica a acestuia. In acest sens, terapiile de familie încearcă sa învețe oamenii sa interacționeze responsabil în ceea mai importanta structura a vieții lor – intimitatea și solidaritatea familiala, astfel încât sa își mențină sănătatea și armonia.

Terapiile de familie reprezinta modele viabile de asistare și facilitare a echilibrului sistemului familial aflat în impas, terapeutul este cel care oferă cuplului aflat într-o criza de identitate, o perspectiva neutra, obiectiva, asupra situației existente. El este cel care poate dezvălui celor doi parteneri, alternative reale de rezolvare a problemelor familiale, cu avantaje și dezavantajele fiecăreia, fără a impune alegerea vreuneia dintre ele. De asemenea, terapeutul este cel care poate ajuta cei doi parteneri sa comunice mai bine, sa se poată detașa de anumite probleme sau chiar sa le evite pentru o îmbunatățire a relației lor prezente și viitoare. Totuși, trebuie spus faptul ca puține persoane sunt în măsură sa identifice problemele cu care se confrunta, fie din cauza ignorantei, educației, valorilor, diferențelor de compatibilitate, gândire, lipsa respectului, a iubirii, a așteptărilor. Sunt situații în care indivizii reușesc sa dea impresia unei casnicii fericite, considerând chiar un succes aparenta exteriorizata.

Orice cuplu, familie poate spera sa-și îmbunătățească calitatea vieții dacă fiecare membru al ei este gata sa recunoască problemele cu care se confruntă, dorește sa schimbe ceva, și mai ales face ceva pentru schimbarea în bine sa se producă. Cele mai importante disfuncționalități pentru care se apelează la un terapeut, sunt:
• Puterea în cuplu – numeroase disensiuni intre cei doi parteneri care împart puterea în mai multe feluri. Problemele care apar, pornesc în special de la ignorarea ideii potrivit căreia relația moderna, presupune reciprocitatea puterii și autorității pe diferite niveluri.
• Problemele de ordin sexual – generează multa neliniște în viata conjugala, de cuplu, problemele sunt legate de, durata, incompatibilitate în pat, dăruirea necondiționată, dorința, frecventa, performantele raporturilor sexuale, calitate. Problemele de acest sens apar de obicei când exista o proasta comunicare intre parteneri sau o nevalidare reciproca sexuala ori frustrări ce vin din trecut.
• Comportamente reciproce negative – unul din parteneri se comporta urat, fie verbal, comportamental, fizic, celalalt este îndreptățit sa fie reflexia celui cu comportament negativ, de aici un sir de conflicte, critici, care duc la situații de dizarmonie, acumulări de tensiuni, frustrări, nemulțumiri, nervozitate, în care este putin probabil ca problemele sa fie rezolvate constructiv. De multe ori partenerii cuplului conflictual au tendința de a interpreta evenimentele dintr-o perspectiva subiectiva, care plasează pe fiecare în parte într-o poziție favorabila Aceasta prejudecata a propriului rol este numita prejudecata egoista.

Sunt multe motive pentru care un cuplu, o familie apelează la terapie, dar pentru fiecare problema în parte, psihoterapeutul are resursele necesare și pregătirea sa evalueze și sa ajute pe cei care apelează la serviciile lui.

Despre Mine

Dana Salcudean Specialitatea, Psihologie. Psihologie cognitiv-comportamentala.

Program

Luni - Vineri: 10.00 am - 8.00 pmSâmbăta: 09.00 am - 1.00 pmDuminica: Închis

Contact

Telefon: 0734 045 050Calea Floreasca nr.114-116, bl.3/2, sc.B, ap.15.Interfon 15, Sector 1, BucureștiIndicații navigare