Psihoterapie Cognitiv – Comportamentală

Psihoterapia cognitiv comportamentala este o forma de psihoterapie integrativa care se bazează pe teoria conform căreia exista o relație de reciprocitate intre procesele cognitive (ceea ce gândim), emoții (ceea ce simțim) și comportamente.

Psihologii percep suferința individuala ca pe un rezultat al problemelor ce apar la nivelul relațiilor interumane, și nu ca un rezultat al tulburării personale.

Tehnicile de intervenție cognitiv-comportamentala urmăresc modificarea cognițiilor și a comportamentelor care mențin problemele clientului. În funcție de nivelul la care se intervine sunt clasificare în:
Tehnici la nivel comportamental
Tehnici la nivel cognitiv
Tehnici la nivel biologic.

Terapia comportamentala este un proces de reeducare-reînvățare, comportamentul adaptativ este întărit, în timp ce comportamentul neadaptativ este eliminat. Terapia cognitiva se bazează pe o teorie a personalității care afirma ca felul în care cineva gândește, determina în mare măsură felul în care simte și se comportă. Terapia este un proces coroborat intre terapeut și client de cercetare empirica, testare a realității și rezolvarea problemelor. Obiectivul terapeutului este de a corecta ideile distorsionate ale clientului și în a-l ajuta sa și îmbunătățească maniera de procesare informațională și de gândire. Terapeutul ajuta clientul sa ia a anumite
decizii, însă nu hotărăște în locul său, rolul terapeutului implicând în egala măsură orientarea, ghidarea clientului pe tot parcursul terapiei. De asemenea, clientul va înțelege tot demersul terapeutic care se bazează pe sinceritate, autenticitate, asumare.

În demersul procesului terapeutic este important interviul de evaluare.

Evaluarea se centrează pe ceea ce poate fi schimbat și pe formarea unor așteptări realiste în legătură cu terapia.Terapiile cognitiv-comportamentale necesita un nivel crescut de implicare din partea clientului deoarece sarcinile privind auto-monitorizarea, îi aparțin, apoi aplicarea unor tehnici de schimbare presupune dorința de corecție, iar acest lucru permite terapeutului sa elaboreze strategia terapeutica adecvată.

Despre Mine

Dana Salcudean Specialitatea, Psihologie. Psihologie cognitiv-comportamentala.

Program

Luni - Vineri: 10.00 am - 8.00 pmSâmbăta: 09.00 am - 1.00 pmDuminica: Închis

Contact

Telefon: 0734 045 050Calea Floreasca nr.114-116, bl.3/2, sc.B, ap.15.Interfon 15, Sector 1, BucureștiIndicații navigare